Honden hebben mij altijd geboeid. Vanaf mijn 5de jaar ben ik bij mijn ouders gaan zeuren om een hond. Op mijn 9de jaar lukte het; ik kreeg mijn eerste hond, een bastaard keeshond/herdertje. Deze hond is 16 jaar geworden en van hem heb ik erg veel geleerd. Na zijn overlijden begon een lange zoektocht naar een nieuwe hond. Ik was inmiddels getrouwd met Marc en ons oog viel op de Border Terriër. In 1984 hebben wij een Bordertje uit Bonn gehaald. Met dit hondje, Badger, begon mijn kennismaking met de kynologie. Met Badger ben ik lid geworden van een kynologen vereniging. Eerst deed ik ringtraining met hem en daarna ook behendigheid. Dat ging zo goed en leuk dat ik gevraagd werd om instructeur Behendigheid te worden. En ja, dat wilde ik wel. Nadat ik de opleiding voor Instructeur Behendigheid heb gevolgd, heb ik ongeveer 20 jaar les in behendigheid gegeven. Daarnaast ook ringtraining. Border Terriërs hebben we ook nu nog. Op het moment zelfs vier. Drie ervan zelf gefokt en één reutje uit Engeland. We fokken nog steeds af en toe met onze Border Terriërs. Binnenkort hopen we de 4de generatie zelf gefokte Bordertjes in huis te hebben.
Ik heb ongeveer zeven jaar in het ziekenhuis gewerkt als gediplomeerd Longfunctie-laborante. Toen mijn dochter en zoon zijn geboren ben ik een tijdje huisvrouw geweest. Nadat de kinderen groot genoeg waren ben ik in een gemengde dierenartsenpraktijk gaan werken en heb ik de opleiding tot para-veterinair behaald. Ik heb 12 ½ jaar als para-veterinair gewerkt en daar veel kennis en ervaring opgedaan.
In het eerste jaar dat ik lid werd bij de kynologen vereniging werd de (toen nog) cursus Algemene Kynologische Kennis gegeven. Die ben ik gaan doen en ik vond het zo leuk dat ik daarna direct door ben gegaan voor de cursus Exterieur & Beweging. Via mijn mede cursisten kwam ik in contact met verschillende rashonden. Met name de Hovawart, dit was een ras dat ik zelf graag wilde hebben. Ik werd door de vereniging gevraagd of ik keurmeester wilde worden en ben toen samen met Jan de Gids mij gaan verdiepen in dit ras. Wij zijn beiden geslaagd toen er begin negentiger jaren een ras examen werd afgenomen.
Ik heb 3 Hovawart’s gehad. 1 was dekreu en heeft 3 nesten gehad en met onze laatste Hovawart, een teef geboren in 2000 hebben we gefokt. In haar nest van 13 zaten maar liefst 5 Nederlands Kampioenen. Met al mijn Hovawart’s heb ik getraind (gehoorzaamheid, obedience, speuren, behendigheid en UV testen). Ik heb mij zo’n 25 jaar ingezet voor de Hovawart Club Nederland. Ik heb vele jaren het clubblad gemaakt, enkele jaren in het bestuur gezeten en ik heb vele jaren de Fokcommissie mogen leiden. Ik heb erg veel geleerd over de fokkerij, zowel in de praktijk als in theorie. Het uitzoeken van stambomen en het maken van combinaties boeit mij enorm. Erg leuk en leerzaam zijn de keuringen op nestcontroles, Jonge Hondendagen en fokgeschiktheid keuringen. Dan wordt zichtbaar wat er uit de gemaakte combinaties is gekomen.
Er is nog een ras dat mij erg boeit en dat ik bij iedere show waar ik aanwezig was, ging bekijken; de Saarlooswolfhond. Nadat de NVSWH mij gevraagd had of ik belangstelling had om keurmeester te worden, heb ik mij verdiept in dit ras en ben ik keurmeester voor dit ras geworden. Het ras heeft mij in zijn ban en in 2017 hebben wij zelf een Saarlooswolfhond pup in huis gekregen. Van deze hond leren we opnieuw ontzettend veel over hondengedrag, want een Saarloos is toch wel echt anders dan andere honden. Het derde mooie ras waarvoor ik keurmeester ben geworden is de Beauceron. Beaucerons zijn niet alleen mooi en goed gebouwd, ze hebben ook een fijn karakter. Prachtige werkhonden zijn het. Mijn voorkeur in honden gaat uit naar normaal gebouwde, functionele honden. Ik vind het leuk om mijn kennis uit te dragen en ik heb in Nederland en Engeland voor het ras Hovawart, meerdere malen zowel de voorbereidende lessen voor ras-examens mogen geven als ras-examens af mogen nemen.
Voor de stichting Kynokien wil ik mij graag inzetten. Ik wil graag mijn kennis delen en bijdragen aan de cursussen die door Kynokien gegeven worden.